Dié resep vir ’n lekker sappige lamsboud word al jare lank in ons familie gebruik en soms aangepas om dit nóg smaakliker te maak.
Bestanddele:
- 1 lamsboud (ongeveer 2 kg)
- 1 pakkie strepiespek
- 2 wortels geskil en in dik ringe gesny
- 2 lang stingels seldery, gewas en in drie gesny
- 2 geskilde uie, in skywe gesny
- 2 huisies vars knoffel, gekneus en gekap
- 5 ml fyn koljander
- klein knippie rooipeper
- 5 ml droë mosterdpoeier
- 20 ml bruinsuiker
- growwe sout
- swartpeper
- 250 ml appelasyn
- 250 ml droë witwyn
- 125 ml meelblom
- olie om in te braai
Metode:
- Was boud in louwarm water en vee met ’n doek af.
- Meng koljander, rooipeper, bruinsuiker, mosterdpoeier, knoffel, growwe sout en swartpeper en vryf die speserymengsel goed in die vleis.
- Sit die skaapboud in ’n groot skottel en giet die asyn en droë wyn oor.
- Marineer die boud vir 24 uur in die yskas en draai dikwels.
- Lig die skaapboud uit die marinade en klad met papierhanddoek. Strooi die koekmeel oor die boud en braai stadig tot brosbruin in ‘n groot kastrol/kasserolbak op die stoof (gebruik kookolie).
- Plaas gesnyde wortels, uieringe en selderystingels onder in kasserolbak.
- Sny spek in dun repies en lardeer boud daarmee en plaas bo-op die groente.
- Gooi marinade by, sit die deksel op en plaas in voorafverhitte oond van 160°C.
- Laat die boud stadig gaar word. Draai af en toe om met twee groot lepels. Wees versigtig om nie die vleis te veel te karnuffel nie; want dan val alles uitmekaar.
- Verpulp groente en indien nodig, verdik sous met ’n klein bietjie mielieblom.
- Bedien met heerlike brosgebraaide aartappels en ’n keur van groente in seisoen.
- Die belangrikste: Deel die vrug van jou arbeid met jou liefmense om ’n keuriggedekte tafel.