Werkers touwys gemaak by opleidingsdag
Die 11de opleidingsdag waar plaaswerkers hul vernuf op verskeie gebiede kon slyp is die afgelope week gehou.
![](https://images.caxton.co.za/wp-content/uploads/sites/134/2019/10/14a-2.jpg)
Die dag, wat aangebied is deur die Naboomspruit-bedryfstak van Wildbedryf Suid-Afrika (WRSA), is op Woensdag 9 Oktober by Castle de Wildt buite Modimolle aangebied en sowat 200 mense het dit bygewoon.
Die werkers kon kies uit onderwerpe soos brandbeheer, chemiese onkruidbeheer, vleisverwerking, trofeeslag, gasvryheidstoepassing en voedselvoorbereiding.
![](https://images.caxton.co.za/wp-content/uploads/sites/134/2019/10/14c-1-270x203.jpg)
Working on Fire (WoF) het die opleiding oor brandbeheer aangebied en plaaslike instansies het opleiding gegee in die bedrywe waarin hul betrokke is.
Willem van Deventer van die Bosveld Jagters- en Wildbewaringsvereniging (WRSA) en Paul Els en Charles Moshokwa van ’n taksidermie in Modimolle het ’n praktiese kursus in trofeeslag aangebied. Dit het ingesluit die afslag van die vel vir ’n skouermontering, asook die afslag van die vel vir ’n vol montering van ’n trofeedier. Twee rooibokke vir skouermontering en twee vlakvarke vir volmontering is deur lede van WRSA verskaf sodat kursusgangers kan sien hoe die “masker” of hele dier afgeslag word.
![](https://images.caxton.co.za/wp-content/uploads/sites/134/2019/10/14b-1-270x203.jpg)
“Slegs enkele van die werkers wat daar was het al vantevore trofeë geslag en hulle het dit baie interessant gevind. ’n Aantal skaapkoppe is deur slaghuise voorsien en slagmesse is beskikbaar gestel sodat elke werker die geleentheid kon kry om self trofeeslag te ervaar,” het Van Deventer gesê.
Die werkers het geleer hoe om die trofeedier te hanteer van die oomblik dat dit geskiet is totdat die vel, kop en horings voorberei is vir bewaring of versending na die taksidermie.
“Nadat dit gejag is, is dit belangrik om dit so gou as moontlik in die koelte te kry en dan so gou as moontlik af te slag om die trofee en die vleis te bewaar. Nadat dit afgeslag is, moet alle los stukkies vleis en vet aan die vel verwyder word, dit moet skoon gewas word, die water moet kans gegee word om af te drup en dan moet dit gesout word met goeie gehalte sout. Daarna moet dit so drie na vier dae kans gegee word om droog te word en dan kan dit versend word,” het hy gesê.
Die werkers kon enige twee van die onderwerpe kies vir opleiding. ’n Heerlike bord kos, koeldrank en nagereg is vir middagete voorsien. Elke kursusganger is met ’n sertifikaat beloon.